Polsko-litewskim szlakiem
Sękacz sejneński, soczewiaki, kołduny, chołodziec czyli chłodnik litewski, chleb domowy na kalmusie z Puńska i wiele innych produktów tradycyjnych będą promować Sejneńszczyznę w całej Polsce.
To efekt projektu „Szlakiem polsko - litewskich tradycji kulinarnych” realizowanego przez Starostwo Powiatowe w Sejnach. Jego celem było wpisanie na Listę Produktów Tradycyjnych potraw, z których znany jest region pogranicza polsko-litewskiego. Na tę listę trafiają tylko prodykty o najwyższej jakości i gwarancji pochodzenia.
- Dzięki działaniom starostwa potwierdzenie najwyższej jakości otrzymało sześć produktów z naszego regionu- powiedziała Marta Klucznik ze Starostwa Powiatowego w Sejnach, koordynator projektu.
To nie koniec działań Starostwa Powiatowego w Sejnach na rzecz promacji Sejneńszczyzny.- Nasze kolejne kroki kierujemy w stronę Unii Europejskiej. Teraz postaramy się aby sękacz sejneński i miód wielokwiat trafiły także na europejskie stoły, a do tego potrzeba odpowiednich certyfikatów- powiedziała Klucznik.
2 czerwca w Sejnach odbędzie sie konferencja pod nazwą „Wyjątkowość kuchni pogranicza polsko-litewskiego i jej wpływ na rozwój gospodarczy regionu", na której zostaną podsumowane projekty realizowane przez Starostwo Powitowe na rzecz promocji Sejneńszczyzny.